Naam en privacy van de begunstigde

Het toevoegen van een begunstigde is de efficiëntste en veiligste manier om het geld over te maken naar iemand anders, maar er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden met betrekking tot de privacy van de begunstigde.

Wat is een begunstigde?

Als een organisator geld inzamelt namens iemand anders, wordt die persoon toegevoegd als begunstigde zodat hij/zij het geld rechtstreeks kan opnemen op zijn/haar eigen bankrekening. Hij/zij heeft zijn/haar eigen GoFundMe-account dat gekoppeld is aan de inzamelingsactie en voegt zijn/haar eigen bankgegevens toe.

De naam van de begunstigde wordt weergegeven op de inzamelingspagina

De naam van de begunstigde verschijnt samen met de naam van de organisator op de inzamelingspagina. Dat ziet er zo uit:

Naam organisator zamelt geld in namens naam begunstigde

Dit doen we standaard voor alle inzamelingsacties zodat donateurs volledige transparantie hebben en begrijpen wie het geld beheert.

De naam kan niet verborgen worden

Als je begunstigde zich zorgen maakt over privacy, is het misschien een optie om de naam op zijn/haar GoFundMe-account te wijzigen naar alleen een voor- of achternaam, zijn/haar initialen of een pseudoniem. Hiervoor kan de begunstigde inloggen op GoFundMe en de volgende stappen volgen:

1. Selecteer je naam rechtsboven in het scherm (als je de GoFundMe-app gebruikt, tik je rechtsonder op het icoontje 'Ik')
  2. Selecteer Accountinstellingen in het dropdownmenu
  3. Wijzig je naam en klik onder in het scherm op 'Wijzigingen opslaan'

Als deze optie niet voldoende privacy biedt, kun je het beste een andere optie voor geldopname overwegen. Als organisator zou jij het geld namens de begunstigde kunnen opnemen. Dan hoef je hem/haar niet als begunstigde toe te voegen en wordt zijn/haar naam dus niet weergegeven op de pagina.

We begrijpen dat er soms geld wordt ingezameld voor gevoelige situaties waarbij de begunstigde zijn/haar naam niet openbaar wil maken, en we willen nooit iemand in een ongemakkelijke positie brengen. In dit soort situaties raden we aan dat de organisator het geld namens de begunstigde opneemt en het buiten GoFundMe om naar hem/haar overmaakt.