Veelvoorkomende online fraude en verdachte e-mails herkennen

De meeste inzamelingsacties zijn begonnen met goede bedoelingen, maar we willen je helpen bij het herkennen en melden van veelvoorkomende online fraude, zodat je jezelf hiertegen kunt beschermen.

Hoe kan ik online fraude voorkomen?

• Log alleen in op GoFundMe-accounts via de officiële GoFundMe-website. Controleer altijd of je het groene slotje ziet dat aangeeft dat de site goed is versleuteld
  • Let op: GoFundMe vraagt nooit contact-, identificatie- of andere persoonlijke gegevens aan gebruikers via het contactformulier van een inzamelingsactie
  • GoFundMe zal je nooit vragen om te betalen om deel te nemen aan de hulpverleningsacties van GoFundMe. Voor meer informatie over mogelijke subsidiekwalificaties, volg je deze link.
  • Let extra goed op bij het openen van verdachte e-mails of links, vooral bij dringende verzoeken of beloftes van extra donaties
  • Klik of tik niet op links in een e-mail, sms, chat of ander bericht als je vermoedt dat het bericht vervalst is of van een onbetrouwbare bron komt
  • Als je een begunstigde toevoegt, is het belangrijk om het e-mailadres van je begunstigde persoonlijk met hem/haar te bevestigen
  • Als je jouw begunstigde niet persoonlijk kent, neem dan contact op met ons team

Voor aanvullende tips over hoe je je account veilig kunt houden, of als je denkt dat je account is gehackt, ga je naar ons Hulpcentrum-artikel met de titel 'Tips voor het beveiligen van je account'.

Wat als ik iets verdachts tegenkom?

Als je een verdacht bericht over je GoFundMe-inzamelingsactie hebt ontvangen, reageer daar dan niet op. Stuur het door naar abuse@gofundme.com.

Wat moet ik doen als ik op een verdachte link heb geklikt of persoonlijke informatie heb verstrekt?

• Wijzig het wachtwoord van je account en maak dit uniek en sterk. Zorg ervoor dat dit wachtwoord alleen wordt gebruikt voor GoFundMe.
  • Reset alle andere accounts (sociale media, werk, bankieren) die dezelfde combinatie van wachtwoord en e-mail gebruiken
  • Neem onmiddellijk contact op met ons team om ons op de hoogte te stellen. Zorg ervoor dat je de verdachte correspondentie die je hebt ontvangen met ons deelt

Andere zorgen?

Als je ooit het vermoeden hebt dat iemand zich voordoet als GoFundMe of een medewerker van GoFundMe, neem dan contact met ons op door op 'Vraag om hulp' te klikken' om de echtheid van het bericht te verifiëren.

Soorten online fraude

GoFundMe-vacatures:

Als je een GoFundMe-vacature op social media ziet, kun je de vacature altijd verifiëren door Werken bij GoFundMe te bezoeken. Hoewel echte medewerkers worden aangemoedigd om over vacatures op social media te posten, moet je voorzichtig zijn met posts die vereisen dat je de persoon rechtstreeks een bericht stuurt en waar de link naar onze Werken bij GoFundMe-pagina niet bij is vermeld, omdat deze vaak niets te maken hebben met legitieme vacatures van GoFundMe.

Aanbiedingen met betrekking tot je GoFundMe-inzamelingsactie:

Als iemand die je niet kent iets aanbiedt dat te mooi klinkt om waar te zijn, ga dan voorzichtig te werk. Enkele voorbeelden zijn aanbiedingen voor:

• Het beheren van je inzamelingsactie (tegen betaling)
  • Het opnemen van de donaties van je actie namens jou
  • De garantie dat je je inzamelingsdoel bereikt, in ruil voor bepaalde servicekosten
  • Het doneren van een groot bedrag aan je inzamelingsactie indien je een overboekingsvergoeding betaalt
  • Aanbieden om je inzamelingsactie te delen met een grote groep volgers op sociale media voor een servicetarief

Als je verdachte berichten of aanbiedingen ontvangt, stuur dan een e-mail naar abuse@gofundme.com zodat we dit kunnen bekijken en verifiëren.

Phishing

Phishing is een poging van fraudeurs om persoonlijke gegevens (zoals een gebruikersnaam, een wachtwoord of financiële gegevens) te verzamelen door zich voor te doen als iemand anders of door mensen naar een valse website te lokken.

Een voorbeeld van phishing op GoFundMe is dat fraudeurs contact opnemen met GoFundMe-organisatoren via hun inzamelingsacties en zich voordoen als een legitieme begunstigde, donateur, organisatie of zelfs als een medewerker van GoFundMe.

We raden klanten aan voorzichtig te zijn bij het lezen of beantwoorden van e-mails via het contactsysteem van GoFundMe. Stuur verdachte e-mails door naar abuse@gofundme.com

Romantische/datingfraude en catfishing:

Romantische of datingfraude houdt in dat je vertrouwen opbouwt door te doen alsof je romantisch in iemand geïnteresseerd bent en dat vertrouwen vervolgens gebruikt om fraude te plegen. Sommige frauduleuze activiteiten kunnen bestaan uit het stelen van geld, bank- en creditcardgegevens of identiteitsgegevens.

Catfishing wordt vaak gebruikt bij romantische fraude of datingfraude, en gebeurt wanneer een persoon een valse identiteit gebruikt om een slachtoffer te misleiden.

Als je online contact hebt met iemand die je niet persoonlijk kent, zorg er dan voor dat je zijn/haar identiteit verifieert en stuur nooit geld naar iemand als je deze persoon of zijn/haar verhaal niet 100% vertrouwt.